Hiatus logo RGB

Voorbeeldcases

Voor de verpakkingstindustrie ontwikkelt Hiatus een vormmatrijs en de bijbehorende persmatrijs voor een progressief gereedschap in 9 fases voor de productie van een gecoate foodtray uit papier en biofolie. De pons en de matrijs zijn gemaakt van koud werkstaal 1.2363 (X100CrMoV1), dat voorgehard en gehard is (62 HRC) en daarna bewerkt.

Bij het hard bewerken van smalle groeven en diepe holtes is het van belang de matrijswanden op polijstkwaliteit voor te bewerken en zo de precisie te behouden. Dergelijke gereedschappen behoren tot de specialiteiten van Hiatus en bereiken bijzonder hoogwaardige oppervlakken in de combinatie met spuitgieten en reactietechnologie. In dit geval was het een 1K-tool met een holte voor de productie van elementen voor beeldversterkers. Resultaat: lage vormtoleranties, hoge oppervlaktekwaliteiten.

Met behulp van het verspaningsgereedschap bereiken de Hiatus ingenieurs vormtoleranties in het bereik van minder dan 5 µm en oppervlaktekwaliteiten tot Ra = 0,018 µm. “Het tijdrovende polijsten wordt tot een minimum beperkt of kan soms volledig worden weggelaten”, waarbij een speciaal voordeel van het bewerkingscentrum voor hardmetalen wordt genoemd: “frezen onverslaanbaar in vergelijking met eroderen.

Gebruik van abrasief kunststof, zoals glasgevulde thermoharders SMC/BMC, in een persgietmatrijs voor grotere maatvaste vormdelen leidt tot onvermijdelijk problemen als het gereedschap van het verkeerde of te zachte staal is gemaakt. De matrijs voor een dergelijke kunststof moet daarom zijn gemaakt van een zeer hard of gehard gereedschapsstaal. Een suggestie zou 1.2363 of 1.2379 of keramiek kunnen zijn.